Meer Informatie over het symposium van 20 maart 2014

 

Vlaanderen heeft nieuwe wetgeving geschreven rond de energieprestatie van nieuwbouw en renovatie. Deze wetgeving is geïnspireerd op de Europese regelgeving van Bijna-Energie-Neutrale gebouwen of BEN-gebouwen, met een wetgevend traject dat verscherpt van vandaag tot 2021.

 

Iedereen die professioneel in aanraking komt met bouwen of renoveren krijgt met deze nieuwe spelregels te maken: de bouwheer-aannemer, de architect, de energiedeskundige, de overheid, …

 

Het gebouw van de toekomst gaat er gaandeweg anders uitzien, en steeds meer energieperformanter. Er zal waar mogelijk compacter gebouwd worden. En de energieprestatie van een huis of kantoor zal grondig verbeteren, zowel op het vlak van isolatie als van geïnstalleerde technieken voor verwarming, warm water en ventilatie. Hernieuwbare energie op basis van zon, biomassa, wind, e.a. is in het gebouw van de toekomst niet meer weg te denken.

 

 


 

 

Kamp C en eco2eco organiseren een namiddagsymposium over de toekomst van de bouw, op het vlak van energie.

 

Rudi Daems van eco2eco leidt de namiddag in en zal een lans breken voor een sterke faciliterende overheid ten aanzien van de bouwsector.

 

“BEN je mee?” is de slogan waaronder de Vlaamse overheid de nieuwe energiewetgeving heeft gelanceerd. Ze roept alle professionals in de bouw op om hierop volop in te zetten. Maarten Degroote van het Vlaams Energie Agentschap (VEA) geeft in een notendop de uitdagingen weer waar de bouw- en energiesector voor staan. Het VEA biedt een algemeen overzicht van de voornaamste wijzigingen (BEN 2021), die hun impact gaan hebben over de wijze van uittekenen van plannen, opmaken van EPB’s, bouwen van woningen en installeren van technieken voor verwarming/koeling, sanitair warm water en ventilatie.

 

Renovatie in de bouw is dé uitdaging. Het Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf (WTCB) zoomt hierop in. Hoe omvangrijk is dat patrimonium? Wat is essentieel bij een renovatie? WTCB ontleedt de gebouwschil en beschrijft de belangrijke principes en technieken om een gebouw kostenoptimaal en energetisch zo effectief mogelijk te renoveren.

 

Met de nieuwe energieprestatienormen voor nieuwbouw en renovatie sinds 1 januari 2014 is de zoektocht gestart naar een ideale combinatie van gebouwschil, isolatie en hernieuwbare energietechnieken. Wat is energetisch én financieel gesproken een optimale constructie? Hoe kunnen we de inpassing van hernieuwbare energie in een gebouw afwegen tegenover extra isoleren? Welke technieken hebben welke voor- en nadelen? Sara Maeyninckx van XEN advies geeft een overzicht.

 

Tot slot gaan we even met beide voeten in de praktijk staan. Architectenbureau Think! E toont enkele tot de verbeelding sprekend voorbeelden van geslaagde renovaties tot lage energie of passiefgebouw. Leen Peeters visualiseert enkele projecten en spreekt over valkuilen en opportuniteiten.

 

We sluiten het symposium af met een toespraak van de kabinetschef van de Vlaamse minister bevoegd voor energie. Hij kijkt in de “glazen bol” van de toekomst, en zet eenieder op scherp voor deze toekomst.

 

 


 

 

Dit symposium richt zich naar de professional op het vlak van bouwen en energie: bouwbedrijven, architecten, energiedeskundigen, lokale overheden, studiebureaus op het vlak van bouwen en energie, branchegenoten,…

 

De organisatie is in handen van Kamp C i.s.m. eco2eco, met de gewaardeerde inbreng van de Bouwunie en OVED, het Overlegplatfom van Vlaamse Energiedeskundigen.